IMPORTANT Quiz For IA 2018 Part 1

Q1. The two ways to arrange multiple windows on the desktop are:
(a) cascade and tile
(b) drag and drop
(c) point and click
(d) minimize and maximize
(e) copy and paste

Show Answer
S1. Ans. (a)
Sol. cascade and tile are two ways to arrange multiple windows on the desktop.

Q2. When a command is not available for selection until certain other conditions are met, it is called a(n):
(a) Dimmed command
(b) Unavailable command
(c) Dialog box
(d) All of these
(e) None of the above

Show Answer
S2. Ans. (a)
Sol. Dimmed command is a command is not available for selection until certain other conditions are met.

Q3. Which of the following is an option when shutting down your computer?
(a) Log Off
(b) Switch User
(c) Stand By
(d) All of these
(e) None of the above

Show Answer
S3. Ans. (d)
Sol. All among the given options are available while shutting down computer.

Q4. Operating system is a(n):
(a) Application software
(b) System software
(c) Programmable software
(d) All of these
(e) None of these

Show Answer
S4. Ans. (b)
Sol. Operating System is a System Software.

Q5. _____ is the set of programs that enables your computer’s hardware devices and application software to work together.
(a) Word processing software
(b) Utility software
(c) Memory
(d) Programming software
(e) ROM

Show Answer
S5. Ans. (b)
Sol. Utility software is system software designed to help analyze, configure, optimize or maintain a computer.

Q6. Which one of the following(s) is/are/ real time operating system?
(a) VxWorks
(b) Windows CE
(c) RTLinux
(d) All of these
(e) None of these

Show Answer
S6. Ans. (d)
Sol. VxWorks, Windows CE, RTLinux are real-time OS.

Q7. Which of the following is a correct set of hexadecimal digits?
(a) 102n
(b) a19fk
(c) ZOLO12
(d) FACE
(e) 0101xx

Show Answer
S7. Ans.(d)
Sol. hexadecimal digits are written using symbols from 0-9 or A-F

Q8. The key F12 opens a ______.
(a) SaveAs dialog box
(b) Open dialog box
(c) Save dialog box
(d) Close dialog box
(e) None of these

Show Answer
S8. Ans. (a)
Sol. The key F12 opens a SaveAs dialog box.

Q9. What is the default cell content alignment in Excel?
(a) left aligned
(b) centrally aligned
(c) text left aligned and numbers right aligned
(d) text right aligned and numbers left aligned
(e) None of the above

Show Answer
S9. Ans. (c)
Sol. Text left aligned and numbers right aligned is default alignment in Excel.

 

Q10. Which of the following characteristics is used to compute dynamically the results from Excel data?
(a) Go to
(b) Table
(c) Chart
(d) Diagram
(e) Formula and Function

Show Answer
S10. Ans. (e)
Sol. Functions are predefined formulas and are already available in Excel. They are used to compute dynamically the results from Excel data

Q11. =Sum (S12 : S23) is an example of a
(a) function
(b) formula
(c) cell address
(d) value
(e) None of these

Show Answer
S11. Ans. (b)
Sol. It is a formula to get sum of the data from cell number S12 to S23.

Q12. Which among the following is software technology that separates the desktop environment and associated application software from the physical client device that is used to access it?
(a) Desktop Virtualization
(b) Augmented Reality
(c) Social Networking
(d) Real-Time OS
(e) CSMA/CA

Show Answer
S12. Ans. (a)
Sol. Desktop virtualization, often called client virtualization, is a virtualization technology used to separate a computer desktop environment from the physical computer. Desktop virtualization is considered a type of client-server computing model because the “virtualized” desktop is stored on a centralized, or remote, server and not the physical machine being virtualized. A software that can be used for this task is VMWare.

Q13. e-Governance is generally understood as the use of Information and Communication Technology at all the level of the Government to provide services to the citizens. Which among the following are the types of interactions in e-Governance?
(a) G2B
(b) G2C
(c) G2E
(d) G2G
(e) All of the above

Show Answer
S13. Ans. (e)
Sol. e-Governance facilitates interaction between different stake holders in governance. These interactions may be described as follows:

G2G (Government to Government)
G2C (Government to Citizens)
G2B (Government to Business)
G2E (Government to Employees)

Q14. Which among the following is a technology commonly used in mobile devices to recreate the sense of touch by applying forces, vibrations, or motions to the user?
(a) Tactile Haptics
(b) Biometrics
(c) Virtualization
(d) Data Mining
(e) None of the above

Show Answer
S14. Ans. (a)
Sol. Tactile haptic feedback is common in cellular devices. Handset manufacturers have included different types of haptic technologies in their devices; in most cases, this takes the form of vibration response to touch. Surface haptics refers to the production of variable forces on a user’s finger as it interacts with a surface, such as a touchscreen.

 

Q15. __________ is the process of allowing users of smartphones, tablets and other devices running the Android mobile operating system to attain privileged control to modify the software code on the device or install other software that the manufacturer wouldn’t normally allow you to.
(a) Slash
(b) Hacking
(c) Jailbreaking
(d) Booting
(e) Rooting

Show Answer
S15. Ans. (e)
Sol. Rooting gives the ability (or permission) to alter or replace system applications and settings, run specialized applications (“apps”) that require administrator-level permissions, or perform other operations that are otherwise inaccessible to a normal Android user. Jailbreaking is a term with similar meaning for iOS devices.

Pin It

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *